APROP EN LA COMISSIÓ DE RTVV DEL 23 DE JUNY

EL NOSTRE COMPANY RICARD COBO VA EXPLICAR CLARAMENT ELS NOSTRES ARGUMENTS I LES NOSTRES PETICIONS A L’EXECUTIU, UN ANY DESPRÉS DE GOVERN PSOE-COMPROMÍS I DEL PACTE DEL BOTÀNIC.

 

 

Aquesta és la intervenció inicial de la seua  compareixença.

Ricard Cobo en nom de tots els socis d’APROP va dir que ens sentim enganyats i humiliats per un govern progressista. Va preguntar als diputats del PSOE i Compromís per què ens malvolen tant i per què continuen fent-nos culpables de la inexistència de la RTVV seguint les tàctiques del Partit Popular.

Des del grup Podem se’ns va oferir seguir negociant fórmules que permeten la restauració dels nostres llocs de treball.

Ricardo Cobo va dir molt més als diputats de PP, PSOE i Compromís.

Ací teniu el text de la compareixença.

 

A LA MESA DE LA COMISSIÓ DE RADIOTELEVISIÓ VALENCIANA I DE L’ESPAI AUDIOVISUAL

aprop

Bon día. El meu nom és Ricard Cobo del Prado i represente a APROP, associació que agrupa més de quatre cents treballadors de RTVV (de totes les categoríes professionals, no només periodistes) que vam accedir al nostre lloc de treball mitjançant la superació d’una oposició, és a dir, proves selectives segons els principis d’igualtat, mèrit i capacitat que han de regir en l’accés a l’administració pública i seu sector públic.

Ha passat més d’un any des que accediren al Govern de la Generalitat i més de dos des que una llei aprovada pel PP tancà la radiotelevisió pública de tots els valencians i, a més, ens llevà la nostra faena. Ara una nova llei, vol recuperar-la però sense el col.lectiu de treballadors als quals representa Aprop.

Per això estem hui ací. Volem agrair que ens conviden a este acte i a tots els actes que tinguen com a finalitat reivindicar la tornada de la radio televisió pública. Creguem, estimem i valorem esta institució, la Casa de tots, com la máxima representació del nostre poble.

Volem, però, alçar la veu per a deixar ben clara la nostra postura.

Considerem que esta llei que s’està tramitant ha de contemplar, com ja ho va fer la llei 12/2015 de recuperació del servei públic de RTVV, a la disposició adicional segona, on es parlava d’un reconeixement explícit dels nostres drets, allò de tindre una especial consideració a l’experiencia acumulada i el sistema d’accés. Se’n recorden? No fa ni mig any. De no fer-ho així, eixa llei será una injusticia, una immoralitat i una autèntica humiliació.

Volen que ens tornem a examinar per abastar la plaça que ens furtàren en una autèntic Colp d’Estat com així va definir el tancament l’ara President de Les Corts, el Molt Honorable Senyor Enric Morera.

Aço no va existir segons escoltem als mitjans.

Durant vints anys molts de nosaltres hem patit en carn propia el sectarisme, l’arraconament i el menyspreu perquè alçarem la veu, sí alçarem la veu per a defensar una altra televisió, plural i digna on vostés tinguéren la representació i el protagonisme que mereixíen.

El PP ens furtà el lloc de treball i vostés no ens el tornen. No considerant-nos, ningunejant-nos están avalant la decisió injusta del tancament capritxós d’Alberto Fabra després que el TSJ anulara l’ERO per considerar-lo ilegal.

Aquella llei de tancament, vull recordar, va ser denunciada pel partit socialista davant el TC en considerar que que vulnerava el principi de seguretat jurídica, la tutela judicial efectiva i el principi d’interdicció de l’arbitrarietat en els poders públics i suposava, llig textualment, “un atropellament” de drets fonamentals.

 

I ara qué? Durant estos dos llargs anys APROP s’ha reunit en diverses ocasions amb les forces polítiques que firmaren el Pacte del Botànic i amb Ciutadans. Tot han sigut bones paraules però com es diu en valencià: ‘De forment ni un gra’.

Abans de les elecciones autonòmiques

Abans de les elecciones autonòmiques

No hi haurà Radio Televisió Valenciana sense els treballadors de RTVV. Els ho hem dit per activa i per passiva però no només nosaltres. A eixa necessitat de considerar els treballadors en el nou Ens s’han afegit alguns dels juristes més prestigiosos com ara, el catedràtic de Dret Laboral, el valencià Tomás Sala Franco o l’Expresidenta del TC, Emilia Casas. Tots ells adverteixen de l’alt risc de nul.litat de l’ERO.

 

La factura d’una més que possible nul.litat s’acosta als dos cents milions d’euros, dos cents milions que hauran de pagar tots els valencians en una Comunitat en fallida técnica.

Vostés s’empenyoren en NO negociar, en NO rescatar persones, grans professionals, experimentats que mai hem deixat de formar-nos per a estar a l’altura de la del SXXI.

No ens vulguen amortitzar ni soterrar professionalment. Estem molt vius.

 

Ho hem dit moltes voltes i ho tornarem a dir sempre. No és una qüestió de diners per als treballadors, mai no ho ha sigut. Els diners no reparen injustícies. Ens han furtat el treball i el dret a exercir-lo.

 

APROP lluita i lluitarà pels drets dels treballadors amb oposició, molts d’ells majors de cinquanta anys, abocats a un futur laboral dramàtic per la devastació de la industria audiovisual valenciana. Amb dos cents treballadors no es fa un tele digna. Dir una altra cosa és faltar a la veritat, Senyor Vidal.

També apostem perquè la plantilla de RTVV es renove però esta renovació no ha de ser una esmena a la totalitat. Som els primers que donem suport a la convocatòria de noves oposicions però, com és natural, sempre i quan es respecten els nostres drets, els nostres llocs de treball.

No entenen que és una barbaritat? Sols el reconeixement de les oposicions passades és la garantia de les oposicions futures.

Va ser precisament el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana qui va declarar nul aquell ERO miserable perquè, entre altres raons, no acatava ni l’oposició ni l’antiguitat com a primers criteris de selecció i baremació. Estant caiguent en la mateixa errada. Estant avalant la barbaritat perpetrada pel PP.

SENYORS DEL GOVERN PROGRESSISTA, NO SOM CULPABLES

SENYORS DEL GOVERN PSOE-COMPROMÍS, NO SOM CULPABLES

En este sentit, APROP vol participar en el procés de recuperació de la radiotelevisió pública per tal de garantir que, també en el cas que calga fer una selecció, s’apliquen criteris objectius: oposició i antiguitat com ja reconeixía la Llei 12/2015. Encara estem oberts al diàleg, tot i estar decebuts i indignats a parts iguals.

Clar que entre els treballadors de RTVV, amb oposició i sense ella, hi ha gent que no ha dignificat precisament la seua professió.       Els demane que no ens criminalitzen a tots pel mal que féren uns quants, alguns d’ells, per cert, protegits ara amb contractes blindats a les diferents administracions publiques que ara vostés dirigéixen. Van ser els gestors els que portaren RTVV al desastre.

Amb esta llei volen crear un nou ens públic propietat de la Generalitat, amb el mateix objecte social, les mateixes instal.lacions, les mateixes freqüències, els mateixos bens i drets per a la prestació del servei públic de radiotelevisió. Tot igual que abans llevat dels treballadors. Se n’obliden intencionadament del principal actiu. Treballadors que, amb una capacitació professional ja obtinguda i demostrada en haver superat els diferents procesos selectius, mai poden quedar al marge.

Acabe. Ara, la ràdiotelevisió de tots els valencians esdevé més necessària que mai. Des d’APROP els diguem:

Si l’AN declara nul l’ERO, li tiraran la culpa al PP, veritat?

No seré jo ni ningú a APROP qui li lleve la culpa al PP del tancament però vostés serán responsables també per no haver volgut negociar, dialogar i arribar a un acord.

Diran vostés a la societat valenciana que els treballadors som els culpables com va fer el PP?

De fet, ja están dient que som un obstacle per a la reobertura.

I, per últim, Recorreran la sentencia de l’Audiència Nacional?

 

 

No són privilegis, són drets. Es una anomalía democrática. On està l’Estat de Dret?. El que ha passat i encara està passant no és un desastre natural inevitable. Els que ens han llevat la faena i els que no ens la tornen ténen noms i cognoms. Hi ha responsables abans, ara i en un futur immediat.

Amb esta llei que s’està tramitant, vostés ténen una gran oportunitat de des-fer una gran injusticia.

Vaersa: Vostés diuen que no pot ser que no ens poden reconéixer els drets. Però jo els dic, lligen el diari oficial de la Comunitat Valenciana. Sense anar més lluny, divendres passat, es publicava al DOCV l’anunci d’una mercantil com Vaersa de titularitat totalment pública, on per a la provisió de nous llocs de treball es té en especial consideració als treballadors afectats pel procediment d’acomiadament col.lectiu de 2014 a l’esmentada empresa. I això que en Vaersa ningú va accedir al seu lloc de treball per oposició.

Ni tampoc a Imelsa. Li canvien el nom per Divalterra però no posen en dubte a cap dels 730 treballadors que entraren sense cap filtre, sense sotmetre’s a cap prova d’accés.

Crec que no val la pena continuar amb tot el llistat d’empreses publiques i els seus procediments de selecció de personal.

Per què eixe greuge amb els treballadors de RTVV que accedirem a les nostres places en superar unes oposicions?

Som treballadors que hem patit el major ERO del PV

L’única empresa pública que ha enviat a tota la plantilla a l’atur

L’única televisió pública tancada a Europa (en llengua propia). La grega va recuperar els d’oposició.

No facen una esmena a la totalitat. No es pot dir: comencem de zero i ja està. No està. No tiren directament al fem una inversió de més de vint anys. Sabem fer el nostre treball i tenim la formació adient per a exercir-lo amb garanties.

No parle sols de periodistes, ni molt menys: parle de realitzadors, il.luminadors, tècnics de tota mena, economistes, advocats, operadors d’equips, càmeres, i un llarg etcétera.

Ens sentim utilitzats i enganyats. Emergencia social. Photocall. Ens creguérem les seues Promeses, les seues llàgrimes. Diàleg

Aquelles llàgrimes eren de ceba? Ara amaguen el cap. Josep Moreno, Enric Morera, el mateix Ximo Puig o Mònica Oltra. Per qué eixa inquina?